Nieuws  
Nieuws
Over Gerrie Hondius
Portfolio
Winkel
Tekenen op locatie
Anders, nl.
Contact
hondiusland weblog

Haarlem, 12 september 2005

Lieve Vrienden van Hondiusland,

Hoe gaat het met jullie? Lekker aan het werk? Sommigen van jullie werden plotseling tijdens mijn radiostilte verrast door televisiebeelden: Een uitzending van Herherherexamen bij de Vara, overigens tot mijn verrassing. Maar gelukkig wonnen de striptekenaars ook dit jaar van het team Tussen Kunst en Kitsch. En alle media-aandacht is natuurlijk meegenomen. Triviant wil ik ook spelen, en Tien voor Taal.

Tijdens de zomer ben ik twee keer een week op pad geweest. Eerst met professor Theunis en een expeditieteam naar het wad, of meer specifiek: droogvallen op De Richel. Omdat de wind vaak te hard was kon er weinig gewerkt worden, maar dat gold niet voor mij. Ik had daardoor juist meer tijd om mij aan het waddenboek te wijden. En nooit bewoonde ik een mooiere studio: Voor de gelegenheid was het mij toegestaan te logeren in de wadtoren, een huisje op palen boven het wad. Bent u weleens wakker geworden met zeezicht aan alle kanten? Ik vond het schitterend.

Een andere week ben ik afgereisd met vriendin Anna, naar Dresden. Zij wist al dat dat een mooie stad was, en ook ik ben nu volledig overtuigd. Naast het maken van een boottocht over de Elbe, hebben we een boel cultuur opgezogen. Op de terugweg in de trein werd ik overvallen door weemoed, en het verlangen om te leren schilderen en, nou eindelijk eens een keer, een roman te schrijven. Ach, wie kent het niet?

Eenmaal thuis moest er eerst en vooral genoten worden van de prachtige nazomerdagen, en tja, wat moet moet. Dat heb ik dus maar volmondig gedaan. Ondermeer in een roeiboot in de Eilandspolder. Inmiddels zijn de werkzaamheden weer begonnen: Nieuwe tekenopdrachten, nieuwe columns, nieuwe deadlines, en met live cartoons tekenen bij Capgemini gaat het ook weer druk worden, dit najaar. Daar verheug ik me op. Er lopen twee eervolle stripopdrachten die hommages betreffen, namelijk aan de overleden grootmeester Marten Toonder, en aan de strip Jan, Jans en de Kinderen, die binnenkort 35 jaar bestaat. Ook staat er weer een nieuw podiumdichtersoptreden gepland. En er loopt een nieuw samenwerkingsproject waarin ik vooral de rol van scenarioschrijver vervul. Daar gaat u nog meer van horen.

Aan afwisseling geen gebrek – soms vraag ik me af hoe ik het nog moet noemen wat ik allemaal doe. Om een antwoord te geven op die vraag heb ik onlangs een Mission Statement voor mijn leven en werken geformuleerd (ja, je leert vanalles in het bedrijfsleven). De visie luidt: Gerrie Hondius – Moedige Scheppingen voor de Mens. Ik ben er erg tevreden over. Ik heb het gevoel dat ik al mijn bezigheden daar voortaan aan kan toetsen, en mijn doelstellingen in dat kader kan plaatsen. Van de weeromstuit ben ik begonnen met het naschilderen van stukjes Michelangelo – want waarom niet meteen de lat hoog leggen.

Bijgaand eens een Ansjestrip, zoals die tegenwoordig in het Straatjournaal verschijnt.U blijft van mij horen.

Tenslotte: Theunis Piersma schrijft! Wie was dat ook alweer? Oh ja, die leuke Friese professor met zijn passie voor de wadden in het algemeen en de kanoetstrandloper en het bijzonder. Hij had het zo druk dat het een tijd op zich heeft laten wachten. Maar nu heeft hij tijd ingeruimd en is aan het schrijven. Dat is wel even schrikken, want nu moet ik ook als een haas mijn prioriteiten op een rij zetten, en kijken wanneer ik hoeveel tijd kan besteden aan ons gezamenlijke waddenboek. Uiteindelijk zal alles goed komen. De werktitel is: "Waarom nonnetjes samen klaarkomen" (en andere wonderen van het wad). Dus dat belooft wat!

Stralende nazomergroeten,

Gerrie Hondius