Nieuws  
Nieuws
Over Gerrie Hondius
Portfolio
Winkel
Tekenen op locatie
Anders, nl.
Contact
hondiusland weblog

Lieve Vrienden van Hondiusland (v/m)

nu er sinds lange lange tijd weer een wolf is gespot in Nederland is mijn aanstaande stripreportage voor GRNVLD Magazine, van kasteel Groeneveld, opeens akelig actueel geworden. "Binnen een jaar of zeven verwacht ik hier wel wolven" had de expert gezegd. Ha! Ik ben benieuwd hoe het nu met de kudde van mijn vriendin de herderin gaat. Zou de schrik al in de schapen zitten?

Intussen timmer ik aan de weg met mijn vrije werk: Schilderijen, keramiek, brons. Op de website heb ik een nieuwe rubriek aan mijn portfolio toegevoegd, getiteld 'Beeldende Kunst'. Ziehier. Klik op de plaatjes en zie alle tegels en schilderijen verschijnen. Er moet nog veel meer op komen te staan, binnenkort, want er ís immers meer. De vraag is voor mij: Hoe verkoop ik het? Ik overweeg nieuwe online mogelijkheden, zoals een goeie webshop. Ik krijg al wat hulp, maar tips zijn zeker welkom! Verder zou ik graag in contact komen met een galerie die mijn werk wil vertegenwoordigen, en zet mijn eerste voorzichtige schreden op het pad daarheen.

Een van die schreden was mijn aanwezigheid op de Kunststripbeurs in Breda, vorig weekend, waar vooral de handbeschilderde Haerlemsch Blauwe tegels gretig aftrek vonden. Aanstaande zaterdag ben ik te vinden op de Hamdorff Kunstmarkt in Laren. Dat wordt mijn eerste echte kunstmarkt, dat wil zeggen: ik verwacht er geen collega-striptekenaars aan te treffen. Ik neem nieuw beschilderd keramiek mee (als het onbeschadigd uit de oven komt) en een beschilderd kamerscherm als blikvanger (moet nog af). Ook veel nieuwe, kleinere schilderijen in de serie 'De Kunstenaar en haar model'. En uiteraard toch ook wat boekjes om te signeren. Komt allen zaterdag naar Laren, dus.

Speaking of boekjes.... volgende week donderdagavond de 22ste september wordt dan eindelijk bekend gemaakt wie de Academica Literatuurprijs heeft gewonnen. Mijn prozadebuut Ik ontmoette een man staat als sinds maart op de shortlist, samen met de debuten van Menno Lievers, David Pefko, Bart Vercauteren en Peter Buwalda. Dieuwertje Blok gaat ons het verlossende woord brengen in Diligentia, Den Haag. Wil je er bij zijn? Dat kan! Mail mij, en wellicht is er iets te regelen.

Nauwelijks was ik bekomen van mijn kortstondige carrière als televisieverslaggeefster, of ik werd al opgenomen in een illuster boek over 60 jaar televisie, van Bert van der Veer, getiteld MR.TV. Het is een bijdrage in stripvorm, te weten een aflevering van De Man in de Straat, die destijds te vinden was in De Gids (NCRV). Bij de boekpresentatie afgelopen maandag werd ook een stripexpositie geopend in MediArena, die er nog maar een week hangt (dus wees er snel bij). Voor de afleveringen van De Man in de Straat werd een apart wandje gereserveerd. Even namen droppen: Bert van der Veer, Mart Smeets, Herman Jan Couwenberg, Robert ten Brink, Henny Huisman, Hein de Kort, Manuela Kemp. Ziezo. Ook weer gebeurd.

Het Fonds voor BKVB heeft in navolging van het boek Mooi is dat een vergelijkbaar initiatief gelanceerd, te weten het boek Filmfanfare: inderdaad, klassiekers uit de vaderlandsche filmwereld per pagina verstript. Gert Jan Pos nodigde mij uit, en ik ga er graag aan meedoen. Hoewel de eerste briefing nog moet komen, weet ik al welke film ik ga verstrippen. Maar dat hou ik lekker nog even voor mezelf.

En speaking of fondsen... Er wordt nog steeds geld gezocht voor het oh zo geweldige project van nieuwe glas-in-lood-stripramen in de Bakenesserkerk. Mijn ontwerp geldt voor het middelste raam, en ik verheug me enorm op de uitvoering. Maar ja... Meebetalen? Mijn ontwerp zien? Kijk hier.
Overigens ben ik met een Bakenesserbuurtgenote aan een samenwerkingsprojectje begonnen, maar hierover later meer.

Interviews! Het regent aandacht. Vreemd, want ik heb niet recent een nieuw boek uitgebracht of een expositie geopend. Desondanks wil kennelijk iedereen weten hoe het met mij gesteld is, en waarom het toch altijd maar zo goed gaat in Hondiusland. Het ene ogenblik moet je er om bedelen, het volgende ogenblik staan ze te dringen als je het niet verwacht. Maar dat is dan mooi meegenomen - ik ben immers dol op aandacht. Er verscheen een interview in HP de Tijd, door niemand minder dan mijn grote voorbeeld Paul Haenen, en te verwachten zijn meer interviews in nrc.next, Santé, en op website van de stripster. Let maar op.

Onlangs kreeg ik opmerkelijk veel leuke uitgebreide tekenopdrachten uit de noordelijke provincies, alsof mijn roem plotseling omhoog is gesneld. Het betreft grote overzichtsposters van bouwputten, huizeninterieurs waarin energie wordt bespaard, en theater voor studenten. Ga zo door, Friesland en Groningen! Voor leuke opdrachten heb ik altijd tijd.

Tenslotte werd ik kort geleden uitgenodigd door Het Vijfde Seizoen, om artist in residence te zijn in Den Dolder, tussen de cliënten van de Willem Arntz Hoeve en het hele terrein daaromheen. De bedoeling is dat ik daar een stripboek maak met input van de bewoners. Een mooi streven. Ik heb ja gezegd, mits er finaciering voor is. Daar wordt aan gewerkt, maar het kan ook niet doorgaan. Enfin, dat verneemt u te zijner tijd vanzelf.

Voor nu tot ziens in Laren en Diligentia, heb een mooie nazomer en een heerlijke herfst,

Gerrie Hondius