Nieuws  
Nieuws
Over Gerrie Hondius
Portfolio
Winkel
Tekenen op locatie
Anders, nl.
Contact
hondiusland weblog

sinds afgelopen zaterdag is Haarlem een openbaar kunstwerk rijker. Het prijkt boven onze voordeur, en is een gesammtkunstwerk van ondergetekende en Hans en Michiel van Atelier Schmit. Een glas-in-lood-raam, met als titel "De Vergulde Snuitbeer."

Ik ga u graag inwijden in de totstandkoming van zo'n raam.

Er is een idee, een schets, een ontwerp. Het ontwerp wordt aan de uitvoerders (Hans en Michiel) voorgelegd. Zij bepalen waar de loodlijnen terecht komen, en welke delen zullen worden gebrandschilderd. Ze houden zich daarbij zoveel mogelijk aan het oorspronkelijke ontwerp, zodat het handschrift van de kunstenaar zichtbaar blijft.

De tekening wordt opgeblazen tot ware grootte en op de lichtbak gelegd. Een andere versie van de tekening wordt met een profielschaar in stukken geknipt, die de vorm en grootte van de glas-onderdelen bepalen. De kleuren glas worden gekozen. Meneer Schmit, de vader van Michiel, heeft in de jaren '80 een voorraad ambachtelijk glas aangelegd, van ondermeer de befaamde glasfabriek Lamberts waarvan het familiebedrijf nog steeds profiteert.

 Zodra de puzzel compleet is, kan brandschilder Hans aan de slag. Hij tekent contourlijnen, en maakt kleurverloopjes door met een spalter de pigmenten op te brengen en daarna te verdassen. Weer wat geleerd. De bewerkte delen gaan de oven in, en liggen daar ca. 16 uur op 625 graden te bakken. Ik kan er iets naast zitten. Omdat het resultaat nooit precies te voorspellen is, moeten sommige delen wel drie, vier keer opnieuw de oven in. Als het resultaat onverhoopt te donker uitpakt, zoals met onderdelen van de snuitbeer het geval was, moet het teveel aan kleur met bijtend zuur worden weggeëtst. Om de geslaagde delen te beschermen worden die met een laag pek beschilderd.

 

Zodra alle delen klaar zijn wordt het raam in het lood gezet. Hierna wordt het gekit met een pasta die snel hard wordt en het samengestelde raam zijn stevigheid geeft. Het raam kan nu worden aangebracht in het kozijn.

Ik ben apetrots op het raam en op deze prachtige samenwerking. Als het u inspireert: voor u maak ik ook graag een persoonlijk ontwerp! Atelier Schmit staat garant voor de vakkundige uitvoering - met enthousiasme en plezier.